10.4.13

Ce primesc salariaţii de la Dacia şi riscurile



Marile firme din lume şi-au făcut un obicei din a reloca producţia din zonele unde salariile sau cheltuielile au devenit prea mari, ridicând astfel costurile de producţie. La un astfel de risc se expun şi cei de la Dacia, mai ales că firma Renault a început deja să producă noile modele prin Maroc sau alte state africane, în care costurile sunt mult mai mici.

În plus, ofensiva pregătită de Ford în România, ar putea tăia foarte serios din profitul Dacia.
Exemplul cel mai bun a fost cu Nokia, care a plecat din Germania în România iar apoi a lăsat şi Clujul pentru un loc mai ieftin.
Acum, la Dacia se negociază nouile salarii. Iată de unde se porneşte. Ce au salariaţii până acum:
- Pe lângă salariul mediu net de aproximativ 2.600 de lei, cei aproximativ 12.500 de angajaţi ai Automobile Dacia primesc din partea companiei o serie de bonusuri şi avantaje. Astfel, la nivelul anului trecut compania a plătit în afara drepturilor salariale beneficii în valoare totală de aproape 30 mil. euro, adică 2.400 de euro pentru fiecare angajat.
- Fiecare angajat al Dacia a primit anul trecut o primă de Paşte de 873 de lei şi şi una de Crăciun de 957 de lei, în valoare brută. De asemenea, fiecare angajată a primit tichete cadou în valoare de 60 de lei pentru ziua de 8 martie. Tichete cadou de 60 de leiau fost acordate şi de Crăciun fiecărui angajat, în timp ce prima de participare la profitul companiei a fost de 1.240 de lei brut, iar prima de vacanţă s-a ridicat la 1.276 de lei brut.
- Pe lângă prime şi bonusuri, angajaţii mai primesc şi bonuri de masă, iar cei 11.500 de operatori primesc şi o masă caldă gratuită, în timp ce transportul este subvenţionat.
- Pentru concedii pe lângă prime de vacanţă se acordă şi bilete de odihnă şi tratament, în 2010 fiind 4.000 de beneficiari şi aproape 1,3 mil. euro cheltuiţi de către companie. În 2011 cheltuielile au crescut la aproape 1,5 mil. euro în condiţiile în care 4.100 de angajaţi au beneficiat de aceste bilete.
Poate, la preiunea imediată, o parte din solicitări vor fi acceptate, dar pe terene lung există riscul pierderii locurilor de muncă.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu