4.4.14

Varsta minima de incadrare in munca



Conform Contratului Individual de Munca 2014, varsta minima de incadrare in munca este de 15 ani.

Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala. Intre 15 si 16 ani persoana dispune de o capacitate restransa de a se incadra in munca.
Acordul trebuie dat de ambii parinti (cu exceptia faptului cand unul dintre ei este decazut din drepturile parintesti, pus sub interdictie sau se afla in neputinta, din orice imprejurare, de a-si manifesta vointa). In ipoteza ca intre parinti nu se realizeaza un acord, hotararea cu privire la incuviintarea incheierii contractului de munca se ia de catre cutoritatea tutelara.
Nu pot incheia un contract de munca (orice contract individual de munca) in calitate de salariat:
- minorii in varsta de pana la 15 ani (art. 3 alin. (3) din Codul muncii, republicat);
- persoanele puse sub interdictie judecatoreasca din cauza alienatiei sau debilitatii mintale (chiar daca au peste 16 ani).

Capacitatea deplina de a incheia un contract individual de munca se dobandeste la implinirea varstei de 16 ani (art. 13 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu