20.1.16

Calculul şomajului în 2017


Până la o schimbarea a deciziilor guvernamentale în acest sens, privind valoarea indicatorului social de referinţă, datele începutului de an 2017 sunt din 2016.  

În 2016, valoarea indicatorului social de referinţă a fost cel din 2013, adică 500 de lei.
Şomajul se acordă pentru o perioadă între şase luni şi un an, în funcţie de stagiul de cotizare are ca factor de raportare indicatorului social de referinţă.

Suma lunara alocata pesoanelor in somaj se stabileste astfel; 
75% din valoarea ISR pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel putin un an;
75% din valoarea ISR plus o suma calculata prin aplicarea -- asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare: 3% pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani; 5% pentru cei cu un stagiu de cel putin cinci ani; 7% pentru cei cu un stagiu de cel putin zece ani; 10% pentru cei cu un stagiu de cel putin 20 de ani.
Absolventii institutiilor de invatamant si ai scolilor speciale primesc, pe o perioada de sase luni, un ajutor de somaj in valoare de 250 de lei.

Persoanele solicitante au dreptul să primească indemnizaţia de şomaj dacă au un stagiu de cotizare minimal de 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii. 
Alte cerinţe: 
- să nu câştige bani sau, dacă obţin venituri, din activităţi autorizate legal, acestea să fie sub 500 de lei;
- să nu îndeplinească condiţiile legale de pensionare;
- să fie înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de la domiciliu sau reşedinţă, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu